Hulp & contact

Hoe kunnen we je helpen?

Loop je ergens tegenaan bij het aanmelden, wil je iets weten over auteursrechten of de repertoirekeuze op dit platform? Waarschijnlijk vind je antwoorden op al je vragen op deze pagina. Staat je vraag er niet bij? Stuur ons dan een mailbericht, we zullen je zo spoedig mogelijk antwoorden. 

Heb je een mooi lied of een interessante oefening die je graag met meer mensen wil delen? Stuur die dan naar ons door een mail te sturen naar info@vrijeschoolliederen.nl. We nemen contact met je op.

Veelgestelde vragen

Abonnementen en inloggen

Waarom is Vrijeschoolliederen niet meer gratis?

Om Vrijeschoolliederen financieel gezond en toekomstbestendig te maken is het belangrijk dat er een stabiele financiële grondslag is. De afgelopen twaalf jaar is er nooit een reële financiële vergoeding geweest voor medewerkers, het meeste werk aan het platform werd op vrijwillige basis gedaan. Voor het behoud van de kwaliteit en de continuïteit is dat niet langer houdbaar, en vragen we gebruikers om de kosten van Vrijeschoolliederen gezamenlijk te dragen.

Overigens kunnen incidentele bezoekers nog steeds maandelijks een aantal liederen kosteloos bekijken en beluisteren. 

Is Vrijeschoolliederen daarmee commercieel geworden?

Nee, de stichting Vrijeschoolliederen blijft zonder winstoogmerk werken, en de inkomsten uit de abonnementen worden uitsluitend gebruikt om de kosten te dekken. We willen werken vanuit het Fair pay principe, waarbij de gebruikers een faire prijs betalen voor het gebruik van het platform, en de medewerkers een faire vergoeding krijgen voor hun werk. 

Het team van Vrijeschoolliederen heeft drie vaste medewerkers (2 fte), vijf vrijwilligers en een aantal vaste ingehuurde specialisten.

Hoe kom ik aan een factuur om de abonnementskosten te kunnen declareren op mijn werk?

Bij het afsluiten en verlengen van een abonnement wordt automatisch een factuur gegenereerd. Onder Mijn Vrijeschoolliederen vind je bij Abonnement deze facturen die je kunt downloaden.

Over Vrijeschoolliederen

Is Vrijeschoolliederen alleen voor vrijescholen?

Ons motto is Muziek voor alle kinderen, en daarvoor bieden we op onze website inspiratie, liedrepertoire en lesmateriaal aan. Een klein deel van de liederen zou je typisch vrijeschools kunnen noemen, zoals pentatonische liedjes voor kleuters en sommige jaarfeestenliederen. 

Maar het overgrote deel is geschikt voor alle scholen, wat ook blijkt uit het grote aantal gebruikers van buiten de vrijescholen.

Waarom heet de website Vrijeschoolliederen?

De website is ontstaan vanuit een collectie liederen die binnen het Vrijeschoolonderwijs worden gezongen, en was aanvankelijk bedoeld om dat repertoire beter toegankelijk te maken voor leerkrachten aan Vrijescholen. In de loop der jaren werd de website ontdekt en steeds meer gebruikt door studenten en leerkrachten in het reguliere onderwijs.

Bij de nieuwbouw van de website hebben we besloten de naam te handhaven omdat die alom bekend is, en een naamsverandering tot verwarring bij de gebruikers zou kunnen leiden. De merknaam Vrijeschoolliederen staat voor hoogwaardig muzikaal lesmateriaal, en die herkenbaarheid willen we behouden. Ook al zijn het niet alleen maar liederen, en zijn ze ook niet exclusief voor Vrijescholen bedoeld.

Wat zijn de criteria voor de keuze van de liederen op de website?

Wij vinden het belangrijk dat liederen die met kinderen gezongen worden geschikt zijn voor een educatieve context. Daarbij wordt gekeken naar eenvoud in melodie, samenklank en ritme, het beeldende karakter van de tekst, thema’s die passend zijn voor kinderen bijvoorbeeld (natuur, seizoenen, jaarfeesten, verhalen) en muzikale schakering. Deze onderdelen samen bepalen de kwaliteit van een lied. 

Daarbij is grote variatie mogelijk, wat betreft taal, stemming, ritmiek, uitvoeringsmogelijkheden, samenklank, steeds afhankelijk van de leeftijdsgroep.

Wat betekent het woord Vrij in Vrijeschoolliederen?

In het buitenland worden Vrijescholen ook wel Steinerscholen of Waldorfscholen genoemd. Het zijn scholen die de antroposofische menskunde en de daarbij behorende visie op leeftijdsfasen van opgroeiende kinderen als inspirtatiebron nemen. 

Het woord Vrij verwijst naar de vrijheid van onderwijs, de vrijheid van leerkrachten om het curriculum vorm te geven en het belang van het opvoeden van kinderen tot vrije volwassenen. 

Overigens staat de naam Vrijeschool al geruime tijd ter duscussie, omdat deze naam dikwijls een onjuiste indruk geeft, als zouden de leerlingen alle vrijheid hebben om hun eigen leerproces vorm te geven. Op deze pagina van de Vereniging van Vrijescholen is meer te lezen over de onderwijsvisie van het Vrijeschoolonderwijs.

Een nieuwe website

Waarom was het nodig om een nieuwe website te bouwen?

De oude website is gebouwd in 2016 en was technisch end of life. Om de website ook in de toekomst stabiel en veilig te houden, was een complete nieuwbouw van de code noodzakelijk. Dat gaf ook de mogelijkheid om de functionaliteit te vergroten en te verbeteren, en een nieuwe huisstijl te ontwerpen, die beter past bij de visie en de missie van Vrijeschoolliederen. 

De nieuwe onderdelen Werkplaats en Educatie door muziek konden in het nieuwe ontwerp op een slimme manier geïntegreerd worden met de bibliotheek, waardoor er een platform is ontstaan voor muziekpedagogie met lesmateriaal, achtergrondinformatie en scholingsactiviteiten.

Waar is de liedbundelweergave gebleven?

Op de nieuwe website komt een nieuwe functie Mijn bibliotheek voor gebruikers met een abonnement. Hier kunnen eigen liedmappen samengesteld worden met liedrepertoire en ander lesmateriaal van de website. Gebruikers kunnen zo een eigen muziekbibliotheek beheren met materiaal voor verschillende klassen of gelegenheden.

Deze liedmappen hebben niet meer het uiterlijk van een virtuele bundel, zoals op de oude website, en daarom vervalt ook de naam bundelweergave. Maar de mogelijkheden om zelf collecties samen te stellen, deze als geheel af te drukken en te delen worden veel groter

Kunnen mijn koorleden nu geen liederen meer oefenen, als ze geen abonnement hebben?

De liedpagina's met de bladmuziek en de audiobestanden zijn vanaf februari alleen te openen wanneer je een abonnement hebt. Er zijn voor je koorleden verschillende mogelijkheden om toch de liederen te kunnen oefenen: 

  • Het is nu mogelijk om behalve de bladmuziek ook de geluidsbestanden te downloaden. De dirigent kan (met een abonnement) de gewenste liederen downloaden en delen met de koorleden, bijvoorbeeld in een eigen online omgeving.
  • Koorleden kunnen eenmalig een maandabonnement nemen en de liederen zelf downloaden.

Waarom zijn er niet bij alle liederen gitaarakkoorden gezet?

Het idee om akkoorden bij liederen te zetten zodat ze door de leerkracht kunnen worden begeleid, ontstond toen er al een grote hoeveelheid liederen op de website stond. Het met terugwerkende kracht plaatsen van akkoorden bij alle liederen zou maanden werk vergen. De redactie heeft besloten om dit op dit moment geen prioriteit te geven. Wel is er een akkoordenhulp geplaatst, die gitaristen en ukelele-spelers helpt om de juiste akkoorden bij een lied te vinden.

Toekomstige functies

Waar zijn mijn favorieten gebleven?

De favorieten die je op de oude website hebt gemaakt zijn niet verdwenen! Het is in afwachting van de bouw van de nieuwe functie Mijn Bibliotheek nog even niet mogelijk om je favorieten te tonen. Maar eind maart vind je ze allemaal weer terug in jouw eigen bibliotheek, en dan kan je ze beheren, groeperen in je eigen muziekmappen, delen met anderen en afdrukken. Nog even geduld dus.....

Is het niet meer mogelijk om te zoeken naar liederen op mijn mobiele telefoon?

Binnenkort is ook de zoekfunctie op mobiel weer te gebruiken, want dit is een essentiële functie. 

Wanneer is Mijn bibliotheek beschikbaar?

In maart wordt de nieuwe functie Mijn bibliotheek gebouwd, en vanaf eind maart is het mogelijk om favorieten te verzamelen en onder te brengen is eigen muziekmappen. Tot die tijd zijn de eigen liedbundels van gebruikers tijdelijk te vinden in de bibliotheek Liederen en lesmateriaal. 

Eind maart zijn deze liedbundels opgenomen in Mijn bibliotheek, en kunnen vervolgens bewerkt, gedeeld en afgedrukt worden. 

Wat kan ik straks allemaal in Mijn bibliotheek?

Mijn bibliotheek wordt de plek waar gebruikers hun eigen muziekmappen kunnen samenstellen en beheren. Alle materiaal van de website kan geliket worden en verschijnt dan als favoriet in de eigen bibliotheek. 

Gebruikers kunnen eigen muziekmappen aanmaken, vergelijkbaar met het maken van een mappenstructuur in Outlook: hoofdmappen, submappen en losse items. Wanneer je bijvoorbeeld in meerdere klassen muziekles geeft, dan kan je per klas mappen aanmaken voor liederen en ander lesmateriaal. Zo kan je zelf een fluitmethodiek samenstellen met liederen en fluitoefeningen voor alle klassen. Ook is het mogelijk om eigen notities bij dit lesmateriaal te maken.

De muziekmappen kunnen integraal afgedrukt worden en gedeeld, bijvoorbeeld met koorleden. 

Auteursrecht

Hoe gaat Vrijeschoolliederen om met copyrights?

We vermelden waar mogelijk de auteur en de bron. Op een groot deel van het liedmateriaal rust geen auteursrecht, bij oorbeeld om de liederen lang geleden gemaakt zijn, of omdat er geen auteurs bekend zijn. De redactie heeft getracht alle rechthebbenden te achterhalen en te vermelden. Waar dit niet is gelukt willen we graag de ontbrekende gegevens graag toevoegen. 

Rechthebbenden kunnen zich via info@vrijeschoolliederen.nl melden als zij ten onrechte niet worden genoemd.

Mogen alle liederen vrijelijk gedownload worden?

Alle liederen en lesmateriaal mogen gedownload voor eigen gebruik. Opname van materiaal van Vrijeschoolliederen in uitgaven die in de handel gebracht worden is niet toegestaan. Van de bladmuziekuitgave van de liederen berust het auteursrecht bij Vrijeschoolliederen.

Neem contact op met ons wanneer je materiaal van Vrijeschoolliederen wil gaan publiceren, dan kunnen we daarover afspraken maken.

De gebruiker van materiaal van de website is zelf verantwoordelijk voor eventueel geldende auteursrechten bij vermenigvuldiging en verspreiding ervan.

Kan ik liederen naar Vrijeschoolliederen sturen om op de website te laten opnemen?

Dan kan zeker, heel graag zelfs! Wanneer de auteurs (tekstschrijver en componist) echter nog geen 70 jaar geleden overleden zijn, dan zijn liederen nog niet vrijelijk te gebruiken. Het kan dan zijn dat we liederen om die reden niet opnemen op de website.

Stuur je materiaal op naar info@vrijeschoolliederen.nl, dan beoordelen wij of het geschikt is voor opname.

Privacy

Heeft Vrijeschoolliederen een privacyverklaring?

De privacyverklaring van Vrijeschoolliederen is te vinden op deze pagina. Hier wordt beschreven hoe we met de persoonsgegevens van de gebruikers omgaan, welke cookies er worden gebruikt, en hoe persoonsgegevens kunnen worden ingezien en verwijderd.

Wat doet Vrijeschoolliederen met de gegevens die ik voor mijn abonnement heb ingevuld?

De door de leden verstrekte gegevens komen uitsluitend terecht bij de ledenadministratie van de stichting en bij de penningmeester. De stichting heeft passende technische en organisatorische maatregelen getroffen om de gegevens te beschermen. De gegevens worden opgeslagen op beveiligde servers.

De informatie van gebruikers van Vrijeschoolliederen wordt niet met derden gedeeld of doorverkocht. Onze medewerkers zijn verplicht om de vertrouwelijkheid van uw gegevens te respecteren.

Waarom moet ik mijn adresgegevens invullen bij een abonnement?

De adresgegevens worden uitsluitend gebruikt om de een rechtsgeldige factuur te kunnen opmaken voor de abonnee. 

Hoe kan ik er voor zorgen dat mijn gegevens bij Vrijeschoolliederen definitief verwijderd worden?

Abonnees van Vrijeschoolliederen kunnen zelf hun gegevens invullen en beheren in hun Mijn Vrijeschoolliederen omgeving op de website. Ook is het mogelijk het abonnement te beëindigen, en daarmee alle gegevens definitief te verwijderen. Vrijeschoolliederen is hiertoe wettelijk verplicht.

Welke cookies gebruikt Vrijeschoolliederen?

De website gebruikt uitsluitend functionele en analytische cookies. Coockies zijn kleine bestandjes die tijdens het gebruik van de website tijdelijk op de computer worden geplaatst. De funcionele cookies zijn noodzakelijk om de website goed te kunnen laten functioneren, bijvoorbeeld om makkelijk een pagina terug te kunnen bladeren, of om voorkeursinstellingen te onthouden. 

Met analytische cookies houden we bezoekersstatistieken bij, o.a. via Google Analytics. Hier kunnen we de dagelijkse bezoekersaantallen bijhouden, zien welke liederen het meest bekeken worden en uit welke landen en plaatsen onze bezoekers komen.

Overige cookies (bijvoorbeeld voor reclamedoeleinden of het bijhouden van surfgedrag) gebruikt Vrijeschoolliederen niet. 

Heb je een vraag of opmerking?

Illustratie
Vogel

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief