Educatie door muziek
Muziek voor alle kinderen, dat is de missie van Vrijeschoolliederen. Want muziek is een krachtig instrument om persoonlijke groei te stimuleren (zie pedagogische motieven). Met ons platform vol liederen, oefeningen, workshops en pedagogische achtergrondinformatie willen we zo veel mogelijk kinderen bereiken.
We richten ons daarbij primair op het inspireren van leerkrachten en studenten, zodat zij ruimte kunnen creëren voor meer muziek in de klas. Vanzelfsprekend is ons muziekaanbod ook breed inzetbaar buiten het onderwijs.
Non-profit
Vrijeschoolliederen is een duurzaam gefinancierde stichting zonder winstoogmerk. Dat was het uitgangspunt bij de oprichting en dat willen we graag zo houden. Donaties van organisaties, scholen en particulieren vormden jarenlang de financiële basis. Waarom is er in 2025 gekozen voor abonnementsmodel? Om dat toe te lichten nemen we je even mee terug in de tijd.
Pionieren
Matthijs Overmars is de initiatiefnemer van Vrijeschoolliederen. In 2013 besluit hij de bladmuziekcollectie en lesideeën die hij als muziekdocent heeft verzameld online te delen. Hij laat een website bouwen met een liederenbibliotheek die hij gestaag aanvult en vraagt de gebruikers jaarlijks om een financiële bijdrage.
Hulptroepen
Vrijeschoolliederen wordt steeds bekender binnen en buiten de vrijeschool en dat zorgt voor een groeispurt. Een team vrijwilligers helpt bij het verzamelen van liederen, zoeken naar de rechthebbenden, digitaliseren, corrigeren, vertalen en administreren al het materiaal. En ook nu nog is hun hulp onmisbaar bij het maken van o.a. audio-opnamen, podcasts, illustraties en fluitversies. Maak kennis met het Vrijeschoolliederen-team.
Toekomstbestendig
In 2023 barst de site uit z’n voegen: ruim 1.000 bezoekers per dag en meer dan 4300 liederen in de bibliotheek. Dat vraagt om nieuwe technische mogelijkheden en een toekomstbestendige aanpak.
- Stap 1: de bouw van een nieuwe website met ruimte voor extra materiaal, nieuwe functionaliteiten en een afdeling Educatie door muziek. Dankzij een succesvolle crowdfundingsactie is een substantieel deel van de benodigde nieuwbouwkosten gedekt.
- Stap 2: de uitbouw van de organisatie. Op die manier kunnen we de kwaliteit en continuïteit ook in de toekomst waarborgen en de werkzaamheden beter verdelen. Er wordt een bestuur opgericht en een werkplaats met workshops geopend. Ook ontvangen de medewerkers nu vanuit fair pay oogpunt een reële vergoeding voor hun werk.
- Stap 3: een nieuwe kijk op de financiële kant. De jaarlijkse donaties hebben lange tijd voor een financiële basis gezorgd maar zijn niet langer toereikend. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een abonnementsmodel waarbij de kosten door de gebruikers gezamenlijk worden gedragen.
Abonnement
Er is gekozen voor drie verschillende mogelijkheden. Er is een gratis account voor wie de bibliotheek maar af en toe nodig heeft. Daarmee kun je maandelijks drie liederen of oefeningen bekijken. Voor wie meer wil, is er een maand- of een jaarabonnement. De afdelingen Educatie door muziek en de werkplaats zijn voor iedereen vrij toegankelijk.
Bekijk het overzicht van alle abonnementsvormen en meld je aan.